Сателитната интернет услуга на SpaceX Starlink стартира тестове в Обединеното кралство, след като е получила лиценз от британския телекомуникационен регулатор Ofcom още през ноември, пише CNBC. Лицензът ще позволява на Starlink да продава сателитни антени и друго оборудване във Великобритания.

Мъск заяви, че иска да подобри достъпа до интернет в части от света, които в момента не се обслужват от широколентови доставчици. Той планира да направи това, като пусне хиляди малки телекомуникационни сателити в нискоземната орбита, които могат да осигурят високоскоростен интернет.

Според него Starlink ще бъде "полезен защото ще осигури обслужване в труднодостъпни места без обхват".

Starlink ще се конкурира с услугите на OneWeb във Великобритания и смята да разположи 1440 от своите 260 килограмови сателити в орбита до края на 2021 година.

Компанията се фокусира основно върху свързването в селски райони, където интернет е ненадежден или не е достъпен. Starlink ще таксува британските си клиенти с £439 за сателитната антена и друго комуникационно оборудване, както и £89 месечна такса и £54 такса за доставка.

Тези, които тестват услугата, могат да очакват скорост от между 50 -150 мегабита в секунда. Средната скорост в Обединеното кралство е 64 Mbps, но тези в селските райони често е доста по-ниска. Не е ясно колко домове и офиси в момента използват услугата на Starlink.

Гърция, Германия и Австралия също са одобрили предлагането услугите на Starlink.

През ноември миналата година SpaceX имаше над 800 сателита Starlink в орбита. Ще са нужни още 1000, за да бъде услугата достъпна в световен мащаб. Компанията се надява  да обхване по-голямата част от света тази година.