Разходите за информационни технологии в световен мащаб могат да се превърнат в една от жертвите на глобалната икономическа несигурност през тази година, сочи компанията за пазарни изследвания Gartner, цитирана от Reuters.

Очаква се разходите в сектора да отбележат лек спад тази година до 3,49 трилиона долара, докато силният щатски долар продължава да взима своите жертви.

Глобалната несигурност кара организациите да „затягат коланите”.

Инвестирането в дигитални фирми и услуги във време, в което ръстът в приходите не подкрепя харчовете в IT сферата, кара организациите да намаляват разходите, посочи Gartner.

В постоянна валута компанията очаква растеж от 1,6% на разходите за информационни технологии в сравнение с 2,4 на сто година по-рано.

Проблемът е, че мултинационалните компании, базирани в САЩ, не могат да изкарват толкова пари, дори и при глобалното нарастване на дейностите в IT сферата, каза в интервю вицепрезидентът по проучванията в Gartner Джон-Дейвид Ловлок.

Разходите за устройства като настолни компютри, мобилни телефони, таблети и принтери също се очаква да намалеят с 3,7% до 626 милиарда долара. Причината е глобалното насищане на пазарите на смартфони и PC-та.