Торент тракерът Zamunda.net влезе в списък с пиратски сайтове в доклад на американските власти, съобщава EUobserver.

Министерството на търговията на САЩ напомня в доклада си, че Zamunda.net е заплашен от криминално преследване в България, но е създал свои огледални сайтове в Холандия и Швейцария.

"Zamunda.net (работеща също като Zamunda.se и Zelka.org) и ArenaBG.com: Тези български сайтове са сред едни от най-посещаваните не само в България, но и в целия регион. Те предлагат широк набор от пиратско съдържание, включващо филми, музика, софтуеър и електронни игри. В края на 2012 г. срещу четирима от операторите на ArenaBG бяха повдигнати обвинения и те глобени с по $662. Въпреки това тези сайтове продължават своята работа и са преместени на сървъри в Канада. През 2013 някои от обвиненията паднаха, тъй като делото продължи повече от 7-годишната давност. Днес делото срещу Zamunda.net продължава. Zamunda.net и нейният "огледален" сайт Zamunda.se продължават да работят, локализирани в Швейцария. Оригиналната Zamunda сега работи под името Zelka.org и продължава да се хоства в Холандия."

10 от 23-те най-популярни пиратски сайта се хостват в страни членки на ЕС.

Още 5 такива сайта са с регистрация в Русия или Украйна, става ясно от цитираните данни.

Страните от ЕС, където има хостнати пиратски сайтове, са Швеция, Полша, Великобритания, Чехия, Испания, Холандия, Франция и България.

Размерът на глобите за злоупотреба с авторски права в ЕС варира в различните страни членки от милиони долари до 662 долара, какъвто е случаят с българския торент сайт, отбелязва EUobserver.