Facebook съобщи, че по-късно през годината ще превърне в публично достояние изключително подробни карти на населени места.

Най-голямата социална мрежа използва софтуер с изкуствен интелект, за да сканира сателитни изображения и да идентифицира построени от човек сгради, предаде BВС.

Компанията се надява да използва информацията, за да определи къде би било най-добре да разположи дронове, излъчващи интернет.

Facebook възнамерява да използва картите, за да събере повече информация за инициативата Internet.org, която цели да предостави достъп до интернет на възможно повече хора. Към момента технологичният гигант разработва дронове, които ще разширят обсега на интернет сигнали чрез лазери, излъчвани от летателните апарати.

Тя обаче предлага и други да се възползват от картите. „Вярваме, че тези данни имат много повече въздействащи приложения – като социално-икономически проучвания и оценка на риска от природни бедствия”, посочи Facebook в своя блог публикация.

Facebook прави дрон с размерите на Боинг за доставяне на интернет

Facebook прави дрон с размерите на Боинг за доставяне на интернет

Уау!

Някои експерти обаче изразиха опасения.

„Разкъсан съм в реакцията между вълнението от технологичната иновация и притесненията относно въпросите на политиките за публичност”, заяви Емили Тейлър от Chatham House. „Това отвежда познаването на потребителите ви до нива, близки до дебненето”.

Британският Червен кръст обаче е на мнение, че инициативата може потенциално да помогне за локализиране на уязвими общности.