Президентът Росен Плевнелиев откри нова производствена база на "Костал България" в Смолян. "В сърцето на Родопите се произвеждат високотехнологични продукти, които се изнасят за целия свят за най-реномирани компании като Мерцедес, Ауди, Форд, Дженерал Моторс. Гордеем се с тази инвестиция за стотици милиони левове на немска компания, която е световен лидер", посочи държавният глава.

Фирмата в Смолян е дъщерно дружество на немската холдингова компания KOSTAL, която е един от лидерите в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия. Около 37 млн. лв. са инвестирани през последните години в смолянското предприятие, а за следващата година са предвидени нови 14 млн. лв. инвестиции, посочи Андреас Костал, генерален директор на Холдинг "Костал".

Президентът определи фабриката на "Костал" в Смолян като инвестиция на световно ниво. Това е инвестиция, която се случва, защото България се позиционира като добро място в производството на компоненти за автомобилната индустрия, заяви Росен Плевнелиев.

Той допълни, че през последните 4 години една от най-високотехнологичните индустрии на планетата - автомобилната, е открила в България 27 нови фабрики с 25 000 работни места. Като държавен глава се гордея, че клъстерът "Автомобилостроене" се създаде в президентството на България преди 4 години, заяви Росен Плевнелиев. По негови думи във всеки 8 от 10 автомобила, които пътуват днес из Европа, има компоненти, произведени в България.