Основаната от Джак Ма Ant Group ще се опита да осъществи най-голямото първично предлагане в историята и да набере сумата от 34,4 млрд. долара на две едновременни листвания в Хонконг и Шнанхай, предаде Zero Hedge.

Ако плановете на компанията се осъществят, това ще им генерира по-голяма сума даже и от първичното предлагане на Saudi Aramco, което успя да набере 29 млрд. долара миналата година. Така позицията на Ant Group като една от най-скъпите финтех компании ще бъде циментирана.

Няма да има голяма разлика между цените на двете борси, на които ще излезе компанията - в Шанхай тя ще е от 10,27 долара за акция, а в Хонконг - от 10,32 долара за акция, което ще донесе пазарна капитализация от 280 млрд. долара.

Джак Ма продаде акции на Alibaba за $8,2 милиарда, с което понижи тяхната цена

Джак Ма продаде акции на Alibaba за $8,2 милиарда, с което понижи тяхната цена

Все пак през последната година ценните книги на компанията нараснаха с над 40%

Ако записалите акции изпълнят право си за закупуване и техният обем надвиши първоначалното количество акции, това може да донесе на Ant Group допълнителни 5,2 млрд. долара, с което пазарната капитализация на гиганта ще достигне около 320 млрд. долара. За сравнение - при приключване на търговията в петък Mastercard струва 330 млрд. долара.

Шансовете това да се случи са значителни, защото институционалните инвеститори вече са записали над 76 млрд. акции, което се равнява на 284 пъти размера на транша, обявен от Ant Group.