Един от лидерите в производството и търговията на енергийни продукти у нас - русенската "Булмаркет", планира да инвестира 42 милиона евро или 80 милиона лева в разширяване на дейността си.

По-голямата част от тази сума или 17 милиона евро ще бъдат насочени към производството на биогорива. Повече от 8 милиона евро пък ще бъдат инвестирани в жп транспорта, като част от бизнеса на дружеството е в областта на логистиката, става ясно от официално съобщение на компанията.

Междувременно други над 9 милиона евро ще бъдат насочени към модернизиране на стария завод на компанията във високотехнологичен парк, където ще бъдат ремонтирани и ще могат да се произвеждат вагони.

Планираните инвестиции ще бъдат извършени до края на 2022 година, става ясно още от информацията.

"Производствената група на "Булмаркет" си поставя за цел да увеличи производството на биогорива от "второ поколение", като захрани 65% от производството си на биодизел с остатъчни маслени фракции - пържилни масла от кухни и използвани мазнини", се казва в съобщението.

Суровините в този сегмент се осигуряват основно от внос от Китай, Малайзия, Виетнам и Индонезия.

"Булмаркет" е основана през 1996 година в Русе, като днес тя е най-голямата компания по приходи в Русенска област и се нарежда сред лидерите в страната по този показател.

Основната ѝ дейност е насочена към доставката, производството и търговията на едро на енергийни продукти. Заедно с това тя се занимава още с железопътен превоз. Дейността ѝ е разделена в две дружества - "Булмаркет груп" и "Астра финанс", която се занимава с производството на биодизел, растителни масла и фармацевтичен глицерин. За дружеството работят над 1100 служители.