Първа копка на изграждането на конгресен и научно-изследователски център бе направена днес в Бургас. Мултифункционалната сграда ще струва 3,6 милиона лева, а средствата са от ДП "Пристанищна инфраструктура". Изпълнител на строителните дейности е "Щрабаг" ЕАД, а срокът за тяхното завършване е 16 месеца.

"С проекта, който стартираме днес, продължаваме развитието на свободната зона на пристанище Бургас и още веднъж потвърждаваме нашите ангажименти като правителство за отваряне на града към морето", министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

"Новата мултифункционална сграда ще даде възможност в Бургас да се развива и конгресен туризъм, в допълнение към всички други туристически възможности на града", подчерта още той.

По думите му с построяването на трафик-кулата, Морска гара и Магазия 1 за последните няколко години, пристанището се е превърнало в спирка на едни от най-големите круизни компании в Черно море, а това е доказателство за стойността на инвестициите. "Съвместно с Община Бургас продължаваме работа в посока градът да става още по-посещавана дестинация от маршрута на круизните кораби", подчерта Ивайло Московски.