Чешкият инвеститор в недвижими имоти CTP направи поредна сериозна инвестиция в Румъния, купувайки логистичния парк Читила. Индустриалният парк се намира в покрайнините на румънската столица Букурещ - той е разположен на северозападния околовръстен път и има удобни връзки към основните магистрали и международното летище "Анри Коанда".

Придобиването е част от стратегията на чешката компания да притежава обща площ за отдаване под наем от около 1 млн. кв. м в Румъния до края на 2018 г.

Логистичният парк е с обща площ от 93 хил. кв. м, от които 45 хил. кв. м са отдаваема площ, а останалите 48 хил. кв. м са свободни за бъдещо развитие.

В момента индустриалният парк е изцяло отдаден под наем, като сред наемателите са международната логистична компания Havi Logistics, фармацевтичният дистрибутор Europharma, печатницата Ringier Print, част от the Ringier media corporation.

Чешкият инвеститор планира да разшири отдаваемите площи, изграждайки 13 хил. кв. м. складови помещения.

"Целта ни е да увеличим индустриалните ни и логистични площи, както в близост до Букурещ, така и на национално ниво, за да отговорим на нарасналите нови изисквания от пазара и да задоволим нуждите на нашите клиенти да разширят бизнеса си", каза ръководителят на чешката компания за Румъния Ана Думитрахе.

През септември CTP съобщи, че ще инвестира 15 млн. евро в нов логистичен парк в Северозападна Румъния. Той ще бъде разположен до Клуж-Напока и ще бъде изграден на 2 етапа до юни 2018 г.

Също през септември компанията купи 2 логистични парка в западната част на страната за 18 млн. евро. Двата индустриални обекта са с обща площ 37 хил. кв. м.

През август CTP обяви, че инвестира 13 млн. евро в разширяването на своя втори логистичен парк в западния румънски град Тимишоара. Ще бъдат добавени още 32 000 кв. м, за да бъде задоволено нарастващото търсене на логистично пространство в областта.

През юли Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и румънската Banca Comerciala Romana осигуриха пакетно финансиране от 75.8 млн. евро, за да финансират разширяването на логистичния парк на CTP в Букурещ.

Чешката компания е специализирана в изграждането и управлението на бизнес съоръжения за водещи международни и местни компании в Централна и Източна Европа.Тя притежава 10 промишлени и логистични парка в Румъния и други 48 в Чехия, Словакия, Украйна, Унгария, Словения и Полша.