Българският град Чирпан ще се сдобие с първия си ритейл парк. Проектът ще се реализира на площ от 8 дка, в т.ч. паркоместа и зелени площи, а разгънатата застроена площ ще бъде около 5 дка, съобщават от общината. Инвестицията е на старозагорската компания "Новотехпром". Проектът е на стойност около 5 милиона лева и ще даде работа на близо 100 души.

Проектирането на обекта е отнело около шест месеца, след което са последвали съгласувателни процедури с институциите. Първата копка ще бъде направена през септември, а изграждането на парка ще продължи между 4 и 6 месеца.

Чирпан ще привлича туристи от Израел

Малкият български град, който привлича туристи от Израел

Градът беше наречен "лавандуловата столица" на България

В комплекса ще бъдат разположени обекти на четири търговски вериги - магазин на Billa, на германската компания за облекло и предмети за дома KiK, на датската верига за мебели и стоки за дома Jysk и на сръбскит бранд Lilly Drogerie.

Ритейл парковете станаха особено популюрни след началото на пандемията като алтернатива на затворените молове и комплекси. В някои градове ритейл парковете вече са по два и дори по три, като вълната достига дори до градове с население под 10 хиляди души.

Колкото до столицата, в която дълго нямаше нови проекти, също се говори за няколко.