Shell отвори първата си бърза зарядна станция за електрически автомобили в своя бензиностанция във Великобритания. Това е поредният знак, че големите петролни играчи се събуждат за новата тенденция при автомобилите, която ще преобърне пазара.

Новата услуга вече е достъпна на три места в Лондон, Дерби и Съри. Очаква се до края на годината да бъдат отворени още седем локации в Лондон и Рединг.

Във Великобритания има около 8 000 бензиностанции, като по около 100 от тях биват затваряни всяка година и до 2035 г. общият им брой може да достигне 6 000, показва анализ на Ууд Макензи. Властите в страната заявиха, че може да принудят големите бензиностанции да инсталират зарядни станции.

Очаква се до 2030 г. продажбите на изцяло електрически автомобили да достигнат 1 от всеки 12. До 2040 г. пък всички нови коли трябва да бъдат задвижвани с електричество.

Петролната индустрия минава през критичен период, отбелязва Bloomberg. Преминаването на електрически автомобили може да намали търсенето на петрол с около 8 милиона барела дневно до 2040.

Shell си партнира с Allego за новия проект. Миналата седмица компанията купи NewMotion - една от най-големите фирми в Европа за зарядни станции. Целта на Shell е до 2025 г. 20% от печалбата да е от автомобили, които не работят с дизел или бензин, казва Джон Абът, изпълнителен директор на компанията.