Чешката енергийна група Energo-Pro, която у нас отговаря за електроразпределението в Североизточна България, ще изгради 2 електроцентрали в Турция, а инвестицията в тях ще бъде в размер на няколко стотици милиони.

Компанията вече е започнала строителството на две водноелектрически централи в южната ни съседка, като вложението в тях възлиза на над 800 милиона долара или около 19 милиарда чешки крони, съобщава Radio Prague International.

Това е най-мащабната чешка инвестиция в индустрията от 1989 година насам, става ясно от информацията.

Двата ВЕЦ-а носят имената Каракурт и Алпаслан 2, като първата от тях се намира в басейна на река Аракс. Тя ще бъде с капацитет от 99,5 мегавата. Алпаслан 2 ще бъде най-голямата по капацитет централа за Energo-Pro, като тя се намира по поречието на Мурат. Тя ще разполага с мощност от 280 мегавата.

Плановете на чешкото дружество е работата по двете централи да бъде по 24 часа в денонощието без прекъсване, като там ще бъдат заети 1900 души.

Според информацията на компанията през първите пет години от старта на работата на централите, тя може да спечели около 520 милиона долара. На година Алпаслан 2 ще може да произвежда по 850 гигаватчаса електричество, а Каракурт - по 340 гигаватчаса.

Energo-Pro е един от лидерите в региона в сегмента на водноелектрическите централи. С новите две такива общият брой на управляваните от нея ще достигне 38 в общо четири държави - Чехия, България, Грузия и Турция.

У нас "Енерго-Про Варна" ЕАД оперира чрез няколко дъщерни дружества и има 2300 служители, като обслужва 1,2 милиона клиенти. Компанията оперира в страната от 2000 година, като управлява 14 ВЕЦ-а. През 2012 година тя придоби "Е.ОН България" в сделка за 133 милиона евро.