Международната компания Equinix, базирана в Щатите, планира да инвестира 19 милиона долара или над 32 милиона лева в изграждането на втори център за данни в България. В момента дружеството има един такъв в София, а следващият, който ще носи името SO2, също ще бъде в столицата.

От официалното съобщение на компанията става ясно, че той ще заработи през следващата година.

"Той ще подпомогне българските компании в процеса на дигитална трансформация на бизнеса, осигурявайки им взаимосвързаност с партньорите, лесно преминаване към облачни технологии и достъп до нови пазари по целия свят", посочват от Equinix.

Към момента чрез първия център за данни компанията обслужва над 100 компании в страната. Сред клиентите й са доставчици на облачни услуги, доставчици на мрежови услуги, големи корпорации и медийни компании.

"Центърът за данни SO2 ще предостави сигурна среда за български и международни фирми, които искат да разширят бизнеса си към Източна Европа и Средния Изток. В допълнение, SO2 ще има и директна връзка с българския Internet exchange BIX (Bulgarian Internet Exchange)", обясняват от компанията.

Плановете на Equinix включват новата им база да използва изцяло зелена енергия, като такава от 2016 година ползва и първия център в София SO1.

"Наблюдаваме силно търсене на услугите на Equinix в България, тъй като компаниите постоянно увеличават използването на информационни технологии в бизнеса си, за да вървят в крак с бързо развиващата се дигитална икономика. Радваме се, че можем да предложим модерен локален център за данни с глобални възможности и достъп до 52 други национални пазара благодарение на Platform Equinix", посочва изпълнителният директор на компанията у нас Здравко Николов.

"Вторият център за данни в София - SO2, ще предостави на българските и международните компании най-съвременните възможности за взаимосвързаност, с които те да увеличат бизнес производителността си и да подсигурят инициативите си за ИТ трансформация", допълва президентът на Equinix за Европа, Близкия Изток и Африка Ерик Швартц.

Първият център на компанията отвори врати през 2010 година, като в него бяха вложени 5 милиона лева.

Equinix е американска мултинационална компания с централа в Калифорния. Тя оперира над 175 центрове за данни в 22 държави. Към 2017 година за нея работят около 6200 души в глобален мащаб, а приходите й за 2016 година възлизат на 3,61 милиарда долара.

Oткриха IT център за данни на стойност 5 млн. лв

3DC предоставя услуги за колокация - разполагане на ИТ оборудване, чиято работоспособност е критично важна за бизнеса