Equinix официално откри втория си център за данни в България, а на събитието присъстваше и американският посланик у нас Ерик Рубин. Инвестицията е в размер на $19 милиона.

Новият център, който ще носи името SO2, се намира само на около километър от първия в столичния квартал "Дружба". За начало в него са поставени 350 сървърни шкафа, като се очаква техният брой да се увеличи с още 1 100.

В световен мащаб компанията има над 9 800 клиента, сред които Coca-Cola, Mazda, Deloitte, Facebook, Dropbox, SAP, Oracle и много други. Двата центрове за данни в София обслужват над 100 компании за момента, като сред най-популярните имена са VMWare и UniCredit Bulbank, както и доставчици на облачни услуги, доставчици на мрежови услуги, големи корпорации и медийни компании.

Общият брой на центровете за данни на компанията надхвърля 200 в 52 държави."Новият център за данни ще подпомогне българските компании в процеса на дигитална трансформация на бизнеса, осигурявайки им взаимосвързаност с партньорите, лесно преминаване към облачни технологии и достъп до нови пазари по целия свят", посочиха от компанията.

"Центърът за данни SO2 ще предостави сигурна среда за български и международни фирми, които искат да разширят бизнеса си към Източна Европа и Средния Изток. В допълнение, SO2 ще има и директна връзка с българския Internet exchange BIX (Bulgarian Internet Exchange)", обясняват от Equinix.

"Наблюдаваме силно търсене на услугите на Equinix в България, тъй като компаниите постоянно увеличават използването на информационни технологии в бизнеса си, за да вървят в крак с бързо развиващата се дигитална икономика. Радваме се, че можем да предложим модерен локален център за данни с глобални възможности и достъп до 52 други национални пазара благодарение на Platform Equinix", посочи изпълнителният директор на компанията у нас Здравко Николов.

Самият Ерик Рубин посочи, че България е перспективен пазар и добра отправна точка за навлизане на европейските пазари.

Първият център на компанията отвори врати през 2010 година, като в него бяха вложени 5 милиона лева. Тогава той бе собственост на компанията 3DC, основана от Здравко Николов, Стефан Стефанов и Владислав Янков, които и до днес са част от управленския екип. През 2013 г. компанията бе закупена от британската Telecity, а през 2015 г.от Equinix.

Equinix е американска мултинационална компания с централа в Калифорния. За нея работят около 6200 души в глобален мащаб. През 2018 г. компанията отчита годишни приходи от $5,072 милиарда, ръст от 16 процента на годишна база. Нетната печалба достига $365 милиона.