През ноември българските земеделските производители са успели да купят близо 700 нови трактори и 100 комбайни, които са регистрирани от Контролно-техническата инспекция към министерството на земеделието. Данните са към 30 ноември и са показателни за това как един важен за фермерите пазар може да дръпне напред благодарение на европейското подпомагане.

Важна в случая бе и ролята на фонд „Земеделие”, чиито експерти успяха да прехвърлят неусвоен ресурс, така че кандидатите за техника да получат 116 милиона лева субсидии по мярка 121 от старата програма за селските райони, коментират от SINOR.bg.

Статистиката за регистрираната техника през десетте месеца от годината беше отчайваща. До този момент стопаните бяха купили само 206 нови комбайна. За сравнение, за цялата 2014 г. са купени само 236 комбайни. Към края на ноември обаче данните за 11-те месеца на годината показват, че в регистрите вече са вписани 330 машини. Най-активни са били фермерите в Плевенско, които са купили 38 комбайна, следват София и Разград съответно с 37 и 26. 

При тракторите търговията е била изключително активна, защото само за месец са регистрирани близо 700 нови машини. За 10-те месеца на 2015 г. в регистрите бяха вписани 1 089 трактора, докато към първи декември този брой нараства до 1 761. Ако трябва да сравним, за цялата 2014 година в страната бяха купени едва 1 347 трактора. 

С извънредното субсидиране от последните месеци 2015-та година вероятно ще се доближи до рекорда от преди две години, когато до края на декември бяха регистрирани 1 800 нови трактори.

Най-много продажби на трактори отново са регистрирани в София, но картината е пъстра, защото активност е проявявана във всички краища на страната. Над 100 са продажбите в Бургаско, Добричко, Плевенско, Русенско и Шуменско.

По отношение на най-често купуваните марки комбайни и трактори, българските фермери запазват предпочитанията си към световните лидери.