Продукцията на тайванския гигант Foxconn в САЩ няма да се ограничи само до телевизорите. Компанията ще произвежда в Уисконсин и друга електроника - сървъри, мрежови и контролни блокове за автомобили, пише TechNews.bg.

Заводът в американския щат, който все още не функционира, беше фокусиран първоначално върху LCD дисплеите от следващо поколение за телевизори и други подобни продукти.

Проектът е на стойност 10 милиарда долара и е силно субсидиран от правителствени програми в замяна на това компанията да отвори 13 000 работни места. Някои жители на Уисконсин обаче смятат, че държавата плаща твърде много за фабриката на Foxconn, отбелязва CNBC.

Тази схема показва как един от най-големите производители на електроника в света, който сглобява продукти за Apple, Sony и други топ технологични компании, се опитва да реши проблемите с увеличените мита за внос в САЩ на продукти, произведени в Китай.

Официален представител на Foxconn заяви пред CNBC в интервю миналия месец, че заводът в Уисконсин ще произвежда "разнообразие от продукти за множество вертикални индустрии".

"Течнокристалните дисплеи, които можем да произвеждаме, са приложими в различни индустрии - от автомобилостроенето до образованието, забавленията, здравеопазването, медицината и сигурността в интелигентните градове", казва Джей Лий, заместник-председател на борда на директорите на Foxconn Industrial Internet.

В деня на инвеститора, организиран от Foxconn, компанията подчерта, че има достатъчно голям производствен капацитет извън Китай, за да помогне на Apple, ако търговската война между САЩ и Китай повлияе на бизнеса с iPhone.