Уганда и Танзания подписаха договор за изграждане на петролопровод с дължина от 1443 км на стойност 3,5 млрд. долара, предаде Oilprice. С него петролът от Уганда ще може да се доставя до бреговете на Танзания и по-конкретно до пристанището Танга, откъдето да се изнася за международните пазари.

Част от сделката са били още френският гигант Total и китайската China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), които управляват петролните полета на Уганда, след като през миналата година ги купиха от Tullow Oil. Местното подразделение на Total - Total East Africa Midstream, ще разработва и самото изграждане на петролопровода.

Така Total и CNOOC ще получат достъп до над 1 млрд. барела петрол, когато разработят петролните полета на Уганда - начинание, което се очаква да струва към 5,1 млрд. долара. Очаква се двете компании да излязат с официално изявление относно стойността на проекта около края на настоящата или през следващата седмица.

Петролопроводът, който ще е най-голямото подобно начинание в света, изпита няколко забавяния през изминалите години. През март тази година 260 организации излязоха с отворено писмо до 25 банки, призовавайки ги да не финансират начинанието.

Интересно е, че самата Total, която се стреми да стане въглеродно неутрална, увеличава дела на изкопаемите си горива от региони като Африка.