Руският петролно-газов холдинг Газпром е взел решение да отмени търг за строителството на 822 км от газопровода  "Силата на Сибир" на сума от  156 млрд. рубли (2,1 млрд. долара).

Става дума за рекорден в историята на поръчките на компанията търг, който бе обявен на 30 ноември, отбелязва BBC.

Предишната седмица Газпром отмени още два търга за изграждането на  участъци от съоръжението, по което трябва да потекат големи количества природен газ за Китай.

На 7 декември Федералната антимонополна служба на Русия изпрати писмо до шефа на газовия гигант Алексей Милер писмо, в което се изказват претенции около условията за провеждането на търговете. И заплаши, че ше инфоррмира президента за проблемите около тях.

На 24 декември стана известно, че компанията  Стройгазмонтаж  на Аркадий  Ротенберг  без конкурс е спечелила поръчки от Газпром  по строителството на "Силата на Сибир" на обща сума  197,7 млрд.  рубли  (2,7 млрд. долара).

Припомняме, през август руският президент Владимир Путин възложи на правителството да разработи план за държавна подкрепа на газопровода. По него Газпром ще продава газ на Китай. Сделката предвижда доставката на 38 млрд. куб. м годишно за период от 30 години, на обща стойност около 400 милиарда долара.