От германската компания wpd обявиха, че работят по два проекта за вятърна енергия в Румъния, съобщи See News. Германският разработчик на вятърни и слънчеви паркове ще изгради два вятърни парка край румънското черноморско крайбрежие. Те ще се казват Black Sea 1 и Black Sea 2 и ще са с мощности от 500 MW и 1,4 GW.

През юли 2021 година германската компания стана първата, която официално кандидатства пред румънските власти за разработване на проекти за вятърна енергия в Черно море.

"Компания wpd има твърда цел да навлезе на румънския пазар за възобновяеми енергийни източници, в този ключов сектор", коментира Габриела Дан Унтерсех, която е ръководител на разработването на проектите Wind Offshore в wpd.

Германска компания инвестира €500 милиона във вятърен парк в Северна Македония, който ще захранва 290 000 домакинства

Германска компания прави зелена инвестиция за стотици милиони евро в Северна Македония

В западната ни съседка ще бъде изграден вятърен парк за €500 млн., който ще снабдява с ток 290 хил. домакинства

Компанията заяви, че е добре подготвена да направи всички необходими стъпки, за да превърне Румъния във водеща страна в региона в развитието на зелена икономика. А в бъдеще това може да даде шанс на страната да разполага с излишък от електроенергия и да извършва сериозен износ към съседни държави.

wpd е активна в Румъния от 2009 година. В допълнение към двата морски проекта, компанията има и проекти за вятърни паркове на сушата с общ капацитет от 1300 MW. Те са в процес на разработка.

През октомври 2021 година бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев обяви, че wpd AG ще инвестира 500 милиона евро за изграждане на вятърен парк с мощност от 400 MW в страната.

Вятърният парк Virovi беше обявен за стратегически проект от правителството, защото ще играе роля в прехода на доминиращото от въглища производство на електроенергия в Северна Македония към зелени ресурси.

Швейцарска компания инвестира в 42 MW вятърен парк в България

Швейцарска компания инвестира в 42 MW вятърен парк в България

Това е петият най-голям вятърен парк у нас