"Главболгарстрой Прифаб", част от структурата на "Главболгарстрой", откри официално завода си за предварително напрегнати стоманобетонни конструкции край Пазарджик. Възложител на обекта е "Главболгарстрой Прифаб" а изпълнител - "ГБС-Пловдив".

Инвестицията е за над 10 милиона лева, а новооткритите работни места са 63, съобщават от "Главболгарстрой".

Както Money.bg писа миналата година, компанията получи разрешение за строеж през август 2022-а и 6 месеца по-късно работата по изграждането на завода, който разполага със съвременно оборудване и технологични линии, вече е приключила.

"Главболгарстрой" инвестира 12 милиона лева в завод за индустриално строителство край Пазарджик

"Главболгарстрой" инвестира 12 милиона лева в завод за индустриално строителство край Пазарджик

Заводът ще предлага услуги като проектиране на покритите площи, изпълнение, монтаж на обекта и изпълнение на самия обект

Капацитетът на завода е между 80 000 и 140 000 кв. м застроена площ годишно, като вече има планове за разширяването му. Той разполага с две поточни линии, на които могат да се произвеждат елементи за два обекта едновременно. Наведнъж може да се изработят до четири обекта.

Производството

Произведените в завода стоманобетонни елементи са подходящи за строителството на индустриални, логистични, обществени и търговски обекти, а изпълнените с такива елементи сгради са конкурентни на всяка подобна конструкция от стомана по показатели като пожароустойчивост, издръжливост при земетресения, дълготрайност, срок за изпълнение и цена.

"Това е най-голямата инвестиция на "Главболгарстрой" в последните години, тя е инвестиция в бъдещето на компанията и на региона", заяви пред местните медии по време на официалната церемония по откриването Димитър Карамитрев - председател на Съвета на директорите на "Главболгарстрой Прифаб".

Новата фабрика разполага със собствен, напълно автоматизиран бетонов възел с капацитет на производство от 43 куб. м на час. Технологичното оборудване е от кофражни системи, произведени от Progress Group и тяхното европейско подразделение Tecnocom Италия.

Оборудването е разположено на площ от 4600 кв. м и гарантира максимална производителност на единица площ. Заводът е снабден и с модерна лаборатория за ежедневен контрол за високото качество на продукцията.

"Портфейлът с поръчки на завода е запълнен за следващата една година. Основната част са промишлени предприятия, след един месец ще влезе в производство и панелна едноетажна къща", съобщи инж. Иван Бързанов - изпълнителен директор на завода.

Гюнтер Ферхойген стана стратегически съветник на "Главболгарстрой"

Добре познат у нас бивш еврокомисар ще съветва ГБС

Компанията представи Международен консултативен борд

"Това е още една производствена мощност на територията на общината с голяма добавена стойност, тъй като в завода ще работят квалифицирани хора, които ще получават добро заплащане", заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Инвестициите в района растат

През последните 5 години инвестиции в Пазарджик са осигурили над 5 000 нови работни места. Средната заплата в града вече е 1800 лева, като квалифицирани служители получават възнаграждение и до 5 000 лева месечно.

Това е втори подобен завод за компанията след фабриката в Самоков, но е най-модерният по рода си у нас. Той разполага с технологични кофражи, които позволяват с малко суровина да се произведат много елементи.

От "Главболгарстрой" казват, че местоположението на завода край Пазарджик е избрано стратегически - само на 35 км от Пловдив, където индустриалното строителство е много активно.

Заводът се намира на Околовръстния път от Пазарджик в непосредствена близост до магистрала "Тракия" и на 110 км от София.

"Главболгарстрой" спечели конкурса са строежа на паркинги на Летище София

Кой спечели конкурса са строежа на паркинги на Летище София

Поръчката е на стойност 5 млн. лева