Американската автомобилна корпорация General Motors планира инвестиция от 24 милиона долара във Ford Wayne - своя завод в Индиана. Това заяви главният изпълнителен директор Мари Бара, пише Business Insider.

В завода сега се правят автомобили Chevrolet и GMC pickup trucks. Именно пикапите са печелившото звено в бизнеса на GM. Средствата от продажбите им автомобилният производител инвестира в електрически и автономни коли, както и за покриване на разходите на компанията. Досега Fort Wayne е получил само 1,2 милиарда долара от 23 милиарда долара, които компанията обеща да вложи в американското производство след финансовата криза.

"Ние произвеждаме Chevrolet и GMC пикапи в рекордни количества, за да отговорим на търсенето на клиентите, а инвестицията от 24 милиона долара ще ни позволи да увеличим тази продукция още повече", заяви Бара.

Най-голямата автомобилна компания в САЩ води преговори за продажба на друга своя фабрика - тази в Лордстаун, Охайо, след като прекрати производството на модела Chevrolet Cruze в нея и има план за преместване на служителите. Това обаче не влияе на продажбите.

Комбинираните продажби на Chevrolet Silverado 1500 и GMC Sierra 1500, които стартираха през втората половина на 2018 година, са нараснали с 20% през първото тримесечие на 2019 година спрямо същия период на предходната", се казва в изявление на GM.

Бара е фокусиран да постигне възможно най-висока възвръщаемост от вложения капитал и инвестицията в завода в Индиана е част от добре обмислен ход за разрастване на производството и приходите.

Марките Chevrolet GMC са в стара вражда с Ford и Fiat Chrysler, така че GM не може да си позволи спад в производството на пикапи. За 2018 година компанията е продала общо 900 000 от двата модела.