Председателят на Huawei Technologies Co. Ltd. Лян Хуа заяви в сряда, че китайският технологичен гигант разработва планове за изграждането на завод в Европа, в който да се произвеждат компоненти.

В интервю за агенция Франс прес, цитирано от БНР, той обясни, че технологичната компания "провежда проучване на възможности" и че ще бъде избрана европейска страна, в която ще бъде изградена фабриката за компоненти. Процесът може да бъде завършен "много бързо", допълни Лян Ху, като посочи, че що се отнася до 5G технологията, базираната в Шенжен компания вече не разчита на доставки от Съединените щати.

Изпълнителният директор на Huawei Жън Чжънфей също намекна наскоро, че компанията ще изгражда 5G технологични фабрики в Европа.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда пред парламента на страната, че тя няма представа за какъвто и да е "натиск от страна на китайски държавни участници" върху Берлин да приеме Huawei за разгръщането на 5G мрежа. Меркел отново подчерта, че няма намерение да бъде налагана забрана на отделни компании въпреки нарастващият натиск от страна на коалиционния партньор в лицето на Социалдемократическата партия.

"Аз съм против изключването на една компания, но аз подкрепям да се направя всичко необходимо, за да се гарантирам сигурността", заяви канцлерът на Германия.

Huawei P40 идва без услугите на Google

Huawei P40 идва без услугите на Google

Моделът ще бъде представен през март в Париж