"Идеал Стандарт - Видима" отбеляза 85 години от своето създаване с официално откриване на модернизирания завод за санитарна арматура, резултат на тригодишна инвестиционна програма на компанията за над 62 милиона лева. Гости на откриването бяха г-н Бойко Борисов, министър-председател, г-н Томислав Дончев, заместник министър-председател, г-н Иван Иванов, кмет на Община Севлиево и г-жа Невена Петкова, областен управител.

"Тази инвестиция ще ни позволи да увеличим производителността си с около 15%", каза директорът на компанията майка Ideal Standard Торстен Тюрлинг. "Произвеждаме около 5 млн. компонента във фабриката годишно и очакваме техният брой да нарасне с 10% догодина. Технологията ни позволява също да се справим с увеличеното търсене и да подобрим ценовата си ефективност."

В реновирания завод на "Идеал Стандарт - Видима" ще се произвеждат само корпусите на смесителите, които до неотдавна са били отливани и в двете производствени мощности на компанията в Севлиево. Но производствената мощност ще е натоварена и с иновации, например по отношение на дизайна на металните фитинги и на тушовото им покритие.

Самата реновация на цеха е отнела само 18 месеца, въпреки че подобен цикъл на реформатиране обикновено отнема между две и половина и три години. "Ние си поставихме за цел по-кратък срок не заради нездравословна амбиция, а защото по време на трансформацията трябваше да продължим да произвеждаме със същите темпове, които имаме и при нормално производство", каза директорът на завода за санитарна арматура Емил Гатев пред Money.bg. "При толкова сериозни инвестиции има и много инфраструктурни промени, които трябва да се направят, като подмяна на електрическите инсталации и вентилацията."

Болшинството от работата по нея, която е извършена през настоящата година, е включвала инсталирането, преместването или внедряването на повече от 200 машини, което е било извършено, без да се нарушава нормалния производствен процес в "Идеал Стандарт - Видима".

Докато около 10% от производството в Севлиево се продава на българския пазар, по-голямата част от останалото се дистрибутира в повече от сто държави по света, в които оперира Ideal Standard. Най-голям дял от местната продукция - около 50% от нея - се насочва към Германия, а други водещи пазари в рамките на Стария континент са още Франция, Италия и Великобритания. А въпреки че икономиката на Обединеното кралство се забавя наскоро заради Брекзит, това не е проблем за Ideal Standard. Даже напротив.

"Разбира се, несигурността около Брекзит понижи леко целия икономически климат", каза Тюрлинг. "Но тя ни помогна, защото по време на турбулентност клиентите търсят референтна стойност и обикновено се обръщат към пазарния лидер за такава. Така в контекста на Брекзит нашият пазарен дял на местния пазар се увеличава."

Същевременно благодарение на увеличената производителност продукцията на "Идеал Стандарт - Видима" се очаква да нарасне с 10% през 2020 г., а също с толкова да се повишат и продажбите ѝ. Прогнозата на Тюрлинг е, че това може да доведе до лек ръст на броя на заетите в компанията. "Пазарът на труда е свит и имаме голямо население, затова поддържаме малък растеж, който да отговори и на нарастването на продукцията ни", каза той.

В бъдеще мечтата на Гатев е "Идеал Стандарт - Видима" да произвежда по 10 млн. смесителя годишно. Макар това да изглежда постижимо, предвид нарастващия пазарен дял на компанията, той все пак не предвижда конкретни срокове, в които тя ще постигне този таргет. "Това и пазарът не го знае", смее се той. "Казвам, че това трябва да ни бъде мечта, защото неслучайно компанията майка инвестира тези пари тук - това означава, че тя в бъдеще иска да бъде тук и ние трябва да бъдем подготвени."