Главният изпълнителен директор на автомобилния производител Tesla и шеф на космическата компания SpaceX Илън Мъск не спира да изненадва с мащабните си планове. В писмо, изпратено до акционери в първата корпорация, той посочва, че нови три "гигафабрики" за батерии ще бъдат построени.

Това означава, че в бъдеще общо заводите на Tesla могат да станат пет. Преди месец врати отвори първият такъв.

"По-късно тази година очакваме да финализираме избора на локации за "гигафабрики" 3, 4 и евентуално 5. "Гигафабрика" 2 е соларната производствена база на Tesla в Ню Йорк", посочва Мъск. 

"Гигафабриката" на Tesla отвори врати. Ето как изглежда тя (ВИДЕО)

"Гигафабриката" на Tesla отвори врати. Ето как изглежда тя (ВИДЕО)

До 2018 година производствения капацитет ще се увеличи двойно

Стъпката на компанията е може би изненадваща, но необходима. Автомобилната корпорация се нуждае от увеличаване на производствения капацитет на батерии и коли.

Предварителните заявки за предстоящия Model 3 са достигнали 400 хиляди броя от обявяването му през март миналата година. Успоредно с това поръчките на Model S и X са се увеличили с 49% през четвъртото тримесечие на 2016 година.

От Tesla планират да направят между 2 и 2,5 милиарда долара капиталови разходи преди старта на производството на новия модел през юли.

За последните 12 месеца обаче компанията пропусна заложената си цел си за продажби. Прогнозите на корпорацията бяха за доставки на между 80 и 90 хиляди автомобила до края на декември. Те обаче не са надхвърлили 76 230 броя.

И все пак производството на возила е скочило със 77 на сто през четвъртото тримесечие на 2016 година в сравнение със същия период на предходната.

Tesla започва производството на масовия Model 3 от септември

Tesla пуска най-евтиния си модел

Колко ще струва той?