Общата стойност на акциите, регистрирани на индийските борси - National Stock Exchange (NSE) и Bombay Stock Exchange (BSE) - при затварянето на търговията в понеделник, 22 януари, достигна 4,33 трилиона долара, съобщи Bloomberg.

Така индийският фондов пазар по този показател за първи път изпревари Хонконг ($4,29 трилиона) и стана четвъртият по големина пазар на ценни книжа в света. В същото време индийските фондови борси преминаха границата от 4 трилиона долара едва на 5 декември 2023 г., а около половината от общата капитализация е добавена през последните четири години.

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Потребностите на страната от енергоносители ще се удвоят до края на десетилетието

Фондовият пазар в Индия процъфтява на фона на процъфтяващия брой инвеститори на дребно и силните корпоративни печалби. Азиатската страна се позиционира като инвестиционна алтернатива на Китай , привличайки средства от чуждестранни инвеститори и компании благодарение на една от най-бързо развиващите се и стабилни икономики в света.

"Докато растежът в Китай е в застой и е изпълнен с несигурност, Индия има възможността да се превърне в двигател на растежа за нововъзникващите пазари", каза главният изпълнителен директор на Global X ETF Евън Меткалф. Основната сила на Индия, каза той, е нейната демография, съчетана с нарастващия дял на образовани младежи и прогресивно правителство, което преследва ключови структурни реформи в икономиката.

Защо служителите на световни топ фирми не носят смартфони в Хонконг

Защо служителите на световни топ фирми не носят смартфони в Хонконг

Внасянето на устройства с чувствителна информация вече е рисково

Фондовият пазар в Хонконг е в спад на фона на репресиите на китайското правителство срещу бизнеса, кризата с недвижимите имоти и геополитическото напрежение между Пекин и Запада. От своя връх през 2021 г. пазарната капитализация на всички листвани там акции се срина с повече от 6 трилиона долара.

Въпреки това, някои експерти, включително Bernstein, смятат, че китайският пазар ще се възстанови. UBS Group прогнозира, че китайските акции ще се представят по-добре от индийските през 2024 г., тъй като в момента са подценени и имат значителен потенциал за растеж.