Шефът на инвестиционния фонд Templeton Emerging Market Group Марк Мобиус смята, че решението на Великобритания да излезе от състава на Европейския съюз може да стане „лъч на надежда” за Източна Европа.

„За някои развиващи се страни Brexit може да стане лъч на надежда, тъй като промишлени компании и такива от сектора на услугите могат да се преместят от Великобритания в Източна Европа или другаде в ЕС, където цените са по-ниски”, написа Мобиус в сайта на Franklin Templeton Investments, цитиран от rns.online.

Опитният инвеститор смята, че дългосрочният ефект от Brexit за развиващите се държави може да бъде положителен. Защото финансовият център на света може да се придвижи от Лондон на Изток, например към Шанхай.

Освен това, Мобиус напомня, че делът на Великобритания в търговията с развиващите се пазари е достатъчно малък. Но същевременно, има някои развиващи се страни, например от Югоизточна Азия, които са исторически свързани с Великобритания и те могат да пострадат от решението на британците да напуснат ЕС.

В своя коментар Марк Мобиус посочва, че референдумът в Обединеното кралство показва, че нестабилност може да се наблюдава не само на развиващите се пазари. Според него, волатилност на пазарите ще има още известно време, като тя бе предизвикана от ефекта на неочакваност, предизвикан от Brexit.