Американският финансист и инвеститор Карл Айкън е придобил средно голям пакет акции в технологичния лидер VMware, твърдят запознати, цитирани от CNBC.

Според информацията той е придобил малко под 5% от ценните книжа в компанията, като това е границата, след която се иска публично оповестяване на сделката.

Не е ясно дали тази стъпка е част от стратегия на Айкън за бъдещо по-сериозно присъствие във фирмата, която е собственост на гиганта Dell.

Това обаче не е първата стъпка на инвеститорът към участие в технологичната група. През 2013 година той успя да придобие дял от 8,9% от Dell, като се опита да отправи предложение към собственика Майкъл Дел.

Преди време излезе информация, че Dell обмисля обратно сливане с VMware. Преговорите в тази посока обаче продължават и все още крайно решение няма.

Ако сделката се състои, то по-малката VMware ще купи по-голямата Dell, като целта на това действие е втората да стане публична компания, без да е необходимо за това формално листване на борсата.

Подобно обратно сливане ще доведе до сключването на най-голямата сделка в технологичния сектор в историята. Тя би позволила на инвеститорите в Dell да си върнат вложенията, както и би "развързала ръцете" на ръководството й да изплати част от изчисляваните на 50 милиарда долара дългове.