Още преди пандемията от коронавирус, Walmart и Sears бяха затворили магазините си в Baldwin Hills Crenshaw Plaza в Южен Лос Анджелис. Киното на търговския център и много от търговците също затвориха през последните седмици заради карантината, пише Bloomberg.

Това обаче не попречи на CIM Group да да купи мола за повече от 100 милиона долара миналия месец. Една от концепциите за мястото е превръщането на бившите Sears и Walmart в офиси, което би могло да спомогне за повече посещаемост на останалите търговци.

Инвестирането в моменти на криза е класическа рецепта за генериране на голяма възвръщаемост. Но това е особено рискова стратегия по време на глобална пандемия, която би могла да промени трайно навиците на пазаруване, работа, пътуване и изобщо ежедневието ни, пише изданието.

Дори Уорън Бъфет, който направи милиарди, когато другите се страхуваха, е предпазлив относно състоянието на търговията на дребно. "Ако притежавате търговски център, имате куп наематели, които не искат да ви плащат в момента", каза той пред инвеститорите този месец по време на годишната среща на холдинга Berkshire Hathaway.

CIM не е единственият който поема в тази посока. Братята милиардери Рубен от Великобритания наскоро се съгласиха да платят почти 170 милиона долара за имот на Пето авеню в Манхатън. А Brookfield Asset Management, канадският гигант за частен капитал, който притежава десетки молове, планира фонд от 5 милиарда долара, който ще вземе неконтролируеми дялове в борбата с търговците на дребно.

Само през март сделките в търговските центрове паднаха с 47% спрямо година по-рано, според Real Capital Analytics. "Всички са в режим на изчакване", казва анализаторът на Green Street Винс Тибон. Смяташе се, че половината търговски магазини в моловете можеха да се затворят в следващите пет години, отчасти поради прехвърлянето към онлайн пазаруването, но сега това ще се случи за две години, според Тибон.

Интересът на CIM към Baldwin Hills Crenshaw Plaza започна преди вирусът да настъпи в САЩ. Инвеститорът беше сред няколко компании, които наддаваха имота, когато той беше пуснат за продажба преди няколко месеца.

Първоначално предложението му не беше избрано. Но купувачът отпадна от надпреварата и CIM получи втора възможност през февруари. Инвеститорът продължи да работи по сделката и през март, когато икономиката спря и в крайна сметка подписа договор в края на април.

Какво точно ще стане с мола - включително и колко от него ще бъде мол - все още не е ясно. Но има може би някои на търговските площи ще се превръщат офиси. Westside в Лос Анджелис например, претърпява основен ремонт, за да може Google да се премести. Но дали ще има търсене на офис площи е трудно да се прецени в момент, когато в толкова много компании служителите работят от дома си.