Nestle ще инвестира 42,8 милиона долара в ново производствено съоръжение в Западна Украйна, съобщи компанията в понеделник.

Nestle е една от малкото международни компании, които обявиха нови инвестиции в Украйна във военно време, след като през февруари 2022 г. войната започна, предаде Reuters.

Новата фабрика трябва да увеличи производството на студени сосове, подправки, супи и инстантни храни, снабдявайки както вътрешния пазар, така и пазарите в Европа.

Икономиката на Украйна вероятно ще се свие с 35% тази година по оценки на Международния валутен фонд. През последните седмици прекъсванията на тока се разпространиха в цялата страна, тъй като Русия засили атаките срещу украински енергийни съоръжения.

Nestle е има около 5 800 служители в Украйна и планира да отвори 1 500 нови работни места в новото производствено съоръжение в Смолихов във Волинска област.

"Това е важен ход за Nestlé, предприет в много предизвикателно време за страната", коментира зявление Алесандро Занели, главен изпълнителен директор на Nestlé за пазара в Югоизточна Европа.