Испанският оператор за транспортиране на газ Enagás иска да построи нов газопровод с Франция, като начин за увеличаване на доставките на природен газ в Европа и намаляване на зависимостта от руските енергийни доставки, съобщи Bloomberg.

Испания планира да реализира проекта за газопровода Midcat, който беше отложен през 2019 година. Това става на фона на ограниченията за доставките на руски газ за Европа поради конфликта в Украйна. Новият газопровод ще помогне на страните от ЕС да увеличат газовите си доставки и може да бъде начин за намаляване на зависимостта от руските енергоносители.

Предложението за възобновяване на строителството беше обявено от Артуро Гонсало Аизпири, главен изпълнителен директор на испанския оператор на газова мрежа Enagás SA.

Така Испания ще осигури по-голям достъп до природен газ на европейските страни. Аизпири оцени, че първата фаза от изграждането на газопровода Midcat с Франция ще даде най-бърз резултат. Enagás също така планира да увеличи доставките през другите си два съществуващи тръбопровода за Франция, каза още шефът на испанската компания.

Турция и Израел искат да строят газопровод

Турция и Израел искат да строят газопровод

Така Турция би си осигурила още един доставчик на газ

На Иберийския полуостров се падат около 30% от капацитета за регазификация на втечнен природен газ (LNG) в Европа, като по-голямата част от вноса идва от находища в Северна Африка. Въпреки това, малко количество гориво се доставя в страните от ЕС по газопровода, поради ограничените връзки на полуострова с Европа.

През 2019 г. регулаторите в Испания и Франция блокираха идеята за изграждане на газопровода Midcat. Проектът се оказа нерентабилен, тъй като традиционните енергийни източници бързо започнаха да се заменят с възобновяеми. През февруари 2022 г., във връзка с военния конфликт в Украйна и ограничаването на доставките на руски газ, САЩ предложиха на Европа да се върне към изграждането на Midcat като алтернатива, за да се диверсифицира вноса.

Големи китайски компании се насочват към покупки на руски втечнен газ

Големи китайски компании се насочват към покупки на руски втечнен газ

По подобен начин постъпват и китайски рафинерии