Израел и Турция обсъждат изграждането на газопровод до израелското находище "Левиатан", като алтернатива на доставките на руски природен газ за Южна Европа. Решенията за точния маршрут и участниците може да се появят през следващите месеци, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представители на страните.

"Газопроводът Турция-Израел се обсъжда "зад кулисите" като една от европейските алтернативи на руските енергийни доставки, но ще са необходими сложни маневри за постигане на каквато и да е сделка", коментират пред агенцията представители на правителството и индустрията от двете страни.

Идеята се появи за първи път преди няколко години и същността й е, да се построи подводен тръбопровод от Турция до най-голямото морско находище за природен газ в Израел, "Левиатан". Газът ще се доставя за Турция и евентуално по-нататък за нейни съседи, които се стремят да диверсифицират вноса на енергоносители от Руската федерация.

От находището "Левиатан" вече се доставя газ на Израел, Йордания и Египет. Неговите собственици - Chevron и израелската NewMed Energy and Ratio Oil - планират да увеличат производството от 12 милиарда на 21 милиарда кубически метра газ годишно.

"Газпром" обеща на Китай 50 млрд. кубически метра газ годишно по нов газопровод

"Газпром" обеща на Китай 50 млрд. кубически метра газ годишно по нов газопровод

Дължината на трасето през територията на Монголия ще бъде почти 963 км

В същото време, според един от официалните лица от турска страна, има проблем - вече са предложени два маршрута за допълнителни доставки от "Левиатан": чрез съществуващи заводи за втечнен природен газ в Египет или през планиран плаващ завод за втечнен газ.

Както отбелязват от своя страна израелски представители, цитирани от агенцията, тръбопроводът ще бъде с дължина 500-550 километра, а изграждането му ще струва около 1,5 милиарда долара. При това този проект е по-изгоден от проекта на EastMed за Източно-Средиземноморски газопровод на стойност около 6 милиарда евро, който да свързва Израел с Кипър, Гърция и Италия.