Подразделенията Kinder Morgan и EagleClaw - дъщерни компании на фонда Blackstone Energy Partners и компанията Apache, са подписали документ за намеренията по строителството на газопровода от голямото шистово находище Пермски басейн в Тексас до крайбрежието на Мексиканския залив.

Стойността на предполагаемия проект Permian Highway се оценява на около 2 милиарда долара, а пропускателния капацитет на съоръжението се планира ад бъде 2 милиарда кубични фунта в денонощие, става ясно от съобщават от двете компании.

Първата доставка на суровината по новия газопровод с дължина 430 мили (692 км) се очаква да започне през 2020 година.

KMTP и EagleClaw отначало ще получат по 50% в проекта, а Apache ще има опция за изкупуване на 33% от предприятието.

Пермският басейн на шистови въглеводороди (Permian) в САЩ е едно от най-големите подобни находища в света. То привлича в неговото разработване и експлоатиране както относително не големи играчи от бранша, така и компании от световен мащаб.

Миналата година, например, ExxonMobil заяви, че има намерение да увеличава добива на въглеводороди от находището Permian с 20% ежегодно и към 2025 година той да бъде три пъти по- голям от сегашния, припомня 1prime.ru.

А по прогноза на друга голяма американска компания - Chevron, до 2020 година всички производители, работещи в Пермския басейн, ще увеличат добива от находището с 1,4 млн. барела на денонощие от сегашните 2,4 милиона барела.