Китайският металургичен конгломерат Hesteel Group ще инвестира $4,4 милиарда във Филипините за създаване на съвместно предприятие, съобщава китайското издание The Paper.

Втората по големина стоманодобивна компания в Китай планира да създаде заедно със Steel Asia Manufacturing Corporation съвместен завод, обединяващ производството на чугун, стомана, стоманено-прокатни изделия.

Изграждането на завода в град Кагаян де Оро на остров Минданао се очаква да продължи от три до пет години. Предвижда се предприятието да произвежда годишно до 8 милиона тона чугун и стомана.

Министърът на търговията и промишлеността на Филипините Рамон Лопес заяви, че към днешния ден това е най-големият инвестиционен проект с участието на Китай и неговата страна.

Изданието отбелязва, че този голям съвместен проект може да способства за развитието на обработващата промишленост, да увеличи експортния потенциал и намали търговския дефицит на Филипините.

Припомняме, през ноември президентът на Китай Си Дзинпин направи знакова двудневна визита във Филипините. Основната нейна цел бе да се подчертае, че Пекин е най-добрият партньор на региона в областта на икономиката и търговията.