Косово ще продължи с изграждането на въглищна топлоелектрическа централа с мощност от 500 мегавата, въпреки че Световната банка, която подкрепя възобновяемата енергия, оттегли подкрепата си за проекта през октомври миналата година.

Премиерът Рамуш Харадинай обяви, че американската енергийна компания ContourGlobal ще участва във финансирането на проекта за 1.3 млрд. евро, смятан за най-важната инвестиция в страната през последните 2 десетилетия.

"Финансовите и техническите проекти ще бъдат избрани през февруари, а строителството на топлоелектрическата централа "Ново Косово" ще започне след няколко месеца", казва Харадинай, цитиран от Emerging Europe.

"Бруната" ще разширява топлофикационната мрежа на Прищина срещу €5,6 милиона

Българска компания ще разширява топлофикационната мрежа на Прищина срещу €5,6 милиона

Работата по проекта ще започне от март т.г., а средствата са осигурени от ЕС

Косовският премиер е доста оптимистично настроен за влиянието на новата мощност върху икономиката на младата държава. "Тази инвестиция ще доведе до бум на икономическия растеж, който се очаква да достигне 7% годишно", уверен е той.

ContourGlobal (която е собственик на българския ТЕЦ "Марица Изток 3") вече инвестира в Косово през 2017 г., като финансира т.нар. топлоелектрическа централа Kosovo e Re, която значително ще подобри надеждността на електроснабдяването и ще осигури по-екологично чиста енергия.

"С най-голям икономически растеж в региона, намаляване на данъчните тарифи, съществени реформи в областта на върховенството на закона и фискалната политика, както и закон за стратегическите инвестиции, Косово се поставя на картата на привлекателните и сигурни страни за чуждестранни инвеститори", посочва Харадинай.