Руският енергиен гигант "Лукойл" ще инвестира 101 млн. долара в румънската си рафинерия Petrotel Lukoil до 2021 г., съобщи новият управител на предприятието Алексей Коваленко.

"Petrotel-Lukoil е една от най-добрите рафинерии на нашата група. Ще модернизираме коксовата централа, където ще бъде завършен проект за 71.8 млн. долара през 2021 г. и ще изградим нов комплекс за възстановяване на сярата, за който ще заделим 29 млн. долара с краен срок за завършване през 2021 г.", казва Коваленко, цитиран от местния вестник Ziarul Financiar.

По думите му компанията ще разгледа оптимизацията на цялостните технологични процеси.

"Лукойл" възобнови инвестиционните си планове в Румъния, след като нейни служители бяха оправдани по дело за измама, в което беше замесена и компанията.

Лукойл планира ново производство за €1 милиард в рафинерията в Бургас

Лукойл планира ново производство за €1 милиард в рафинерията в Бургас

Руската компания няма да увеличава бензиностанциите си у нас

В края на октомври румънски съд отсъди в полза на "Лукойл" и служителите й, включително бившия ръководител на рафинерията в страната Андрей Богданов. Решението обаче може да бъде обжалвано от прокурорите.

Lukoil Petrotel и неговите представители бяха обвинени от прокурори през 2015 г. за финансови измами, включително пране на пари и злоупотреба с кредити, които са ощетили бюджета на страната със 7.6 млрд. леи (1.76 млрд. евро).

По време на разследването прокурорите конфискуваха акции и банкови сметки на компании, принадлежащи на групата "Лукойл", на стойност 2 млрд. евро.

По друго дело компанията бе задължена да плати 17.1 млн. долара обезщетение на един от доставчиците си в страната.