Лукойл планира изграждането на нови производствени мощности в рамките на нефтохимическия комбинат на компанията в Бургас. Това каза президентът на най-голямата руска петролна частна компания Вагит Алекперов пред онлайн изданието РБК.

Информацията идва след вчерашната среща между премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин, които обсъдиха няколко големи енергийни проекти. Самият Алекперов е присъствал на срещата.

В Лукойл обмислят възможността да инвестират за създаването на нови високотехнологични мощности за производство на минимум 150 хил. тона полипропилен на година в базата на нефтопреработвателния завод в България.

"Там ще направим малък нефтохимически комплекс за производство на полипропилен и нерафиниран бензин. Това ще бъде модернизация на старото производство", поясни Алекперов.

Проектът ще струва 1 милиард евро, а за осъществяването му ще са нужни 3 години, смята Евгений Дишлюк, анализатор в "Газпромбанк".

Без нови бензиностации в България

Лукойл няма намерение да увеличава броя на бензиностанциите в България, отбеляза още Алекперов. Сега мрежата, притежавана от руската компания, наброява 221 бензиностанции

Анализаторът на "Газпромбанк" Евгени Дишлюк оценява стойността на проекта по производство на полипропилен в България на 1 млрд. евро, а прогнозата за срока на строителство на комплекса е три години.

Руският петролен концерн притежава най-голямата рафинерия на Балканския полуостров "Лукойл Нефтохим Бургас", която обработва около 6.5 млн. тона петрол годишно (при капацитет 9.5 млн. т).

В момента Лукойл произвежда около 70 вида полипропилен в две от своите предприятия: "Ставролен" в Будьонновск и "Лукойл Нефтохим Бургас" в България. По оценките на ръководителя на анализаторски център Rupec Андрей Костин в "Ставролен" се произвежда 100 -140 хил. тона полипропилен годишно, а в завода в Бургас - до 80 хил. тона.

Той отбелязва, че 150 хил. тона полипропилен не са голям обем нефтохимически продукт, който ще намери без проблем купувач в Европа и Турция, особено като се има предвид, че пазарът на полипропилен е навлязъл във фаза на растеж.