Пловдивският производител на велосипеди "Макском" ще строи нов завод в партньорство с австрийския водещ производител на мотоциклети и мотори гигантът Pierer Group, предават местни медии.

Инвестиция ще постави българският производител на челна позиция в нишата за производство на електрически велосипеди в ЕС.

Собственикът на "Макском" Максим Митков заяви, че целта е постигане на производство на над 300 000 е-велосипеди на година и идеята е да се разшири производството на други двуколесни подводни средства. По думите му се планира програма за производство на части компоненти.

"Вярвам, че следващите 10 години ние ще произведем над 3 милиона електрически велосипеди", заяви Митков. Той сподели още, че очаква експортът на компанията да достигне 5 млрд. евро в следващите 10 години.

По думите на служебният министър на икономиката Кирил Петков инвестицията е "уникална за България, защото няма много сектори, в които имаме шанс да сме номер едно в цяла Европа", заяви той.

"Ако дори 15% от компаниите в България достигнат тези успехи, икономиката на страната ще се удвои ... това е моделът за България и тук го виждаме нагледно", добави той, цитиран от invest.plovdiv.bg.

Pierer Group е водещ производител на мотоциклети и мотори, част от който са KTM, Husqvarna и GasGas.

"Макском" е основан през 1996 г. и е един от най-големите производители на велосипеди в Европа. През 2001 година е първия износ на велосипеди собствено производство за страните от ЕС, а от тогава над 95% от продукцията им се реализира на тези пазари.

В края пловдивският производител на велосипеди "Лидер-96" обяви, че ще строи нов завод за електрически такива в близост до града. Тогава стана ясно, че в съоръжението ще бъдат вложени общо 4 милиона лева, като 500 хиляди лева от тях ще бъдат осигурени от държавата.