В понеделник стартира строителството на първия завод на Mercedes-Benz Cars в полския град Явор, намиращ се на 70 километра западно от Вроцлав.

Германският концерн Daimler AG ще инвестира около 500 милиона евро в новата си производствена мощност с площ от 50 хектара, с което ще създаде 500 нови работни места в полския град. Автомобилният гигант обяви плановете си още в средата на 2016 година.

Mercedes ще произвежда от 2019-а в новия си завод в Полша четири цилиндрови бензинови и дизелови двигатели за своите модели леки автомобили, информира Auto Motor und Sport.

Компанията вижда голям потенциал за развитие на предпирятието, най-вече при хибридно задвижващите системи и иска да изгради своето производство в крак с електрическата мобилност. Новите полски служители ще се квалифицират в Унтертюркхайм, както и в Тюрингския колеж. Наред с това немски специалисти от заводите на Mercedes на място ще обучават служителите.

Разбира се, Mercedes възнамерява да установи и тясно сътрудничество с местните полски професионални училища. 

Другата иновация, която Mercedes ще въведе в завода в Явор е производство, щадящо ресурсите. Така, съвместно с доставчиците на енергия и местните власти, компанията ще заложи производството на двигатели с неутрални емисии на CO2. На преден план е изведено използването на вятърна енергия, слънчева енергия, както и биогаз.