Република Сръбска има сложни отношения с останалата част от Босна и Херцеговина. Босненските сърби нерядко плашат с отделяне от създаденото след кръвопролитните войни от 90-те обединение, но сега именно в тяхната част от страната се очертава много голяма чуждестранна инвестиция - германският производител на авточасти Mubea планира да открие нов завод в град Прнявор, недалеч от Баня Лука, съобщава "Танюг".

Контекст: Mubea има над 14 000 служители, работещи в 48 нейни обекта по целия свят. Тя произвежда различни детайли за автомобили и електромобили, като освен това има и мащабна развойна дейност.

Босна и Херцеговина открива търг за проучване и добив на нефт и газ

Босна и Херцеговина открива търг за проучване и добив на нефт и газ

Федерацяита отваря общо 4 находища в Панонско море и Динарските Алпи

Детайли: Според босненския портал Biznis Info компанията се е колебаела между няколко локации в страната. Кметът на Прнявор Дарко Томаш коментира пред друго местно издание, че разговорите с Mubea продължават повече от година и вече навлизат във финалната си фаза.

Според "Танюг" над 700 души ще бъдат наети на работа в новото предприятие.

Турски инвеститор строи туристически комплекс за €4.2 милиарда в Босна

Турски инвеститор строи туристически комплекс за €4.2 милиарда в Босна

Все още преговорите по проекта са на първоначален етап

Какво следва: Официално влизането на Mubea в Босна и Херцеговина ще бъде обявено към края на юли, но компанията вече активно набира служители за новия си завод.

От друга страна: Босна и Херцеговина по времето на Югославия имаше силно развита индустрия, но след тежкия период през 90-те голяма част от натрупаното ноу-хау се загуби. Освен това, населението на страната се топи с бързи темпове и това, заедно и с политическата нестабилност, също може да се окаже предизвикателство пред чуждестранните инвеститори.