Правителството на Федерация Босна и Херцеговина ще открие търг за възлагане на концесионен договор за проучване и добив на нефт и газ в Панонско море и Динарските планини. Търгът ще бъде отворен до 15 дни, посочи министърът на енергетиката Нермин Дзиндич, пише SeeNews.

Правителството на федерацията вече е започнало подготовка за възлагане на концесията. След отварянето на офертата всички заинтересовани страни ще имат шест месеца за подаване на оферти.

По думите на министъра за изследване от страна на инвеститорите ще бъдат отворени находищата в три блока в Панонско море - BiHPo1, BiHPo2 и BiHTz, както и един блок в района на Динарските Алпи - BiHD1. Терените, в които ще може да се изследват находищата, се разпростират на обща площ от 5 115 квадратни километра.

През месец февруари правителството нае базираната в Лондон IHS Global за предоставяне на консултантски услуги по проекта. През октомври IHS Global организира няколко събития за популяризирнето на планирания търг. Такива се проведоха в Лондон, в столицата Сараево, както и на седмото провеждане на форума за петрол на енергийните компании от Балканите, което се състоя в Будва, Черна гора.

През месец септември 2015 година Shell Exploration Company се отказа от провеждането на геоложки и геофизични изследвания за установяването на нефтените и газовите перспективи на територията на федерацията.

След оттеглянето на Shell няколко други международни енергийни гиганти проявиха интерес към проекта, включително France Total, Australian Key Petroleum и UK Spectrum.

ЕС призова Косово да отмени митото за стоки от Сърбия и Босна

ЕС призова Косово да отмени митото за стоки от Сърбия и Босна

Нормализацията на отношенията в региона са ключови за членството на страните в блока