Европейският съюз призова Косово да отмени решението си за въвеждане на вносно мито за стоките от Сърбия и Босна - ход, който най-вероятно ще влоши още повече отношенията между Прищина и Белград, пише Reuters.

В понеделник Косово съобщи, че въвежда 10 процента мито на всички стоки, произведени в Сърбия и Босна, но не и на международните марки. Премиерът заяви, че ходът е насочен към "защита на местните стоки".

Босна, Косово и Сърбия, заедно с Албания, Черна гора и Молдова са са част от Централноевропейско споразумение за свободна търговия (CEFTA), което бе създадено, за да помогне на бившите комунистически държави да хармонизират икономическите и правни системи с изискванията на Европейския съюз.

Косово, Македония и Албания с най-ниски заплати в Западните Балкани

Косово, Македония и Албания с най-ниски заплати в Западните Балкани

Всяка една от тях значително изостава от България, показват най-новите данни на Евростат

Балканските страни често са използвали търговските бариери при политически спорове, а Босна и Сърбия спряха вноса от Косово, когато страната обяви независимост през 2008 г. Забраната бе премахната през 2011 г., след като Прищина въведе ответни мерки срещу двете страни, които все още отказват да признаят държавата като независима.

ЕС вече заяви, че нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово са ключови за бъдещото членство на двете страни в блока.