Semiconductor Manufacturing Crporation (SMIC), който е най-големият производител на чипове в Китай, ще се опита да набере капитал в размер на 20 млрд. юана или 2,8 млрд. долара от Шанхайската фондова борса, предаде CNBC.

Ходът на компанията идва в контекста на влошаващите се търговски отношения между САЩ и Китай. Целта е допълнително увеличаване на производствения капацитет, за да не се окажат китайските производители на смартфони изолирани от достъп до чипове.

Ако емитирането на още акции на Шанхайската фондова борса се окаже успешно, това ще е втората емисия на акции само в рамките на два месеца. През май, SMIC успя да набере още 2,2 млрд. долара на борсата.

Може ли пазарът на соя между САЩ и Китай да бъде предвестник за нова търговска война?

Може ли пазарът на соя между САЩ и Китай да бъде предвестник за нова търговска война?

Идва ли краят на търговската сделка между Пекин и Вашингтон?

В момента Китай изостава на САЩ като производител на полупроводници, което може да постави страната в неизгодна ситуация, смятат експерти, след като САЩ атакува Huawei и включи компанията в черния си списък, с което ѝ забрани достъп до американски технологии още през 2019 г. През май беше въведено ново правило, според което американски производители, продаващи чипове на китайски компании, трябва да получат лиценз от държавата за подобна дейност.

Ходът ще нанесе удар срещу тайванската TSMC, която произвежда повечето от чиповете, използвани от Huawei. Същевременно SMIC изостава значително като производствени възможности от TSMC, а влошаване на отношенията между двете суперсили може допълнително да нанесе удар върху китайската компания, признават от нея самата.