Държавни китайски фирми са закупили поне три големи товара соя от САЩ в понеделник, въпреки данни от източници в Китай, че правителството е забранило сделките за компаниите. Забраната идва след като Вашингтон заяви, че ще прекрати своите специални (сепарирани) търговски отношения с Хонконг, за да накаже Пекин за плановете да наложи ново законодателство за сигурност.

Покупките на суровината, станала символ на търговската война между първите две икономики, възлизат на най-малко 180 000 тона маслодайни семена. Те трябваше да се доставят през октомври или ноември, когато е пикът на сезона за износ на соя от САЩ и когато цената е най-ниска, посочват американски търговци пред Reuters.

Не е ясно защо купуването продължава след съобщението на Пекин до държавните фирми. Според едни от източниците на агенцията китайските вносители все още не са покрили голям дял от договорените стойности от октомври и ноември миналата година. Други предполагат, че с ходът компаниите може да са искали да "свалят няколко цента от цената". В крайна сметка Китай се нуждае от хранителната суровина.

Китай спря с покупките на соя от Щатите

Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

Според по-ранни данни на източниците на агенцията Пекин е наредил на държавните фирми да прекратят широкомащабната покупка на соя и свинско месо от САЩ. Други запознати съобщиха, че покупките на американска царевица и памук също са спрени, а трети - че Китай е готов да спре вноса на голям брой американски селскостопански продукти, ако Вашингтон предприеме по-нататъшни действия относно Хонконг.

Всяко трайно спиране на покупките ще застраши допълнително напредъка в изпълнението на целите, определени в първата фаза на търговската сделка между САЩ и Китай от януари тази година. Китай обеща значително да засили покупките на американски селскостопански продукти, след като намали вноса по време на бурната търговска война.

Официалните институции във Вашингтон не коментират въпроса. Говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджан пък заяви пред репортери, че не е запознат със ситуацията.

Китай спря с покупките на соя от Щатите

Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че насочва администрацията си да започне процеса по премахване на специалния статут на Хонконг. Китай отговори в понеделник, че ще противодейства на опитите на САЩ да навреди на интересите на Пекин.

Голям американски търговец коментира пред агенцията, че след коментарите на Тръмп в петък, китайските вносители са отменили сделки за от 10 000 до 20 000 тона американски прасета, което се равнява на приблизително едноседмични поръчки. Според него ако Тръмп продължи да се насочва към Китай, Пекин ще премахне първата фаза на сделката. А това може да нарастне и в нова търговска война. "Няма как Пекин да купува стоки от САЩ, когато получава постоянни атаки от Тръмп."

През последните седмици Китай също така купува соя от Бразилия, където в момента е пикът на сезона. А според анализатори Китай може лесно да набави селскостопански продукти от други страни по света.

Частните китайски вносители не са получили правителствена заповед за спиране на покупките. Голям китайски търговец обаче обяснява, че купувачите са изключително предпазливи.

Всички източници в публикацията на Reuters са пожелали да останат анонимни заради чувствителния въпрос.

Китай възобнови покупките на соя от САЩ

Китай отново купува суровината, станала символ на търговската война

Сделката донесе облекчение за фермерите и радост за Тръмп