Китай възобнови покупките на американска соя, осигурявайки известно облекчение за фермерите в САЩ, докато двете държави се опитват да постигнат търговско споразумение в 90-дневния срок, поставен от лидерите им.

Гигантският азиатски вносител на суровини купи 1.5 млн. до 2 млн. метрични тона от земеделската суровина през последните 24 часа, като доставките ще се осъществят през първото тримесечие на 2019 г., съобщава Американският съвет за износ на соя, цитиран от Bloomberg.

Покупките представляват важен жест на Китай за облекчаване на напрежението между двете най-големи световни икономики. Соята се превърна в основен символ на търговския спор, а азиатската държава избягваше вноса от американски ферми в селските райони, които масово гласуваха за Тръмп през 2016 г.

Китай направи първата стъпка към мир със САЩ

Китай направи първата стъпка към мир със САЩ

Тръмп пък е готов да откаже обвиненията срещу финансовата директорка на Huawei, ако това помогне за прекратяване на търговската война

В резултат на това цените на суровината се сринаха, а новата реколта се натрупваше в силози, хамбари и чували в американския Среден Запад. Фермерите складираха соята, вместо да я продават на търговци и преработватели на зърно поради ниските цени и липсата на алтернативни купувачи.

Обратно в бизнеса

Настоящите покупки на соя, оценени на повече от 500 млн. долара, ще имат незначителен ефект върху търговския дефицит на САЩ с Китай от 43.1 млрд. долара, който Тръмп иска да намали в дългосрочен план, пише Reuters.

Според източници от бранша Китай се опитва да купи от САЩ общо около 2.5-3 млн. тона от маслодайната култура. Китайските държавни фирми са платили поне 12 товара за превоз от януари до март. Други източници твърдят, че около 30 товара са се търгували до сряда следобед.

Суровината, която поскъпна най-много след примирието между Китай и САЩ

Суровината, която поскъпна най-много след примирието между Китай и САЩ

Запазването на високата цена зависи от покупките през следващите седмици

"Китай започна да купува веднага тази сутрин. Изглежда, че вече се връщаме в бизнеса", казва земеделски търговец, цитиран от Reuters. "Това е добро начало. Много сме благодарни за всяка сделка, която можем да направим", казва фермерът от Северна Дакота Монте Питърсън.

Соята е най-скъпият американски селскостопански продукт за износ, а Китай купи 60% от този износ през 2017 г., на стойност 12.25 млрд. долара.

Сегашните соеви доставки се очаква да бъдат натоварени предимно чрез зърнените терминали в северозападната част на Тихия океан, откъдето е най-прекият път към Азия.

Китай показва мускули: Разследва ключов за САЩ внос

Китай показва мускули: Разследва ключов за САЩ внос

Ограничаването му ще навреди земеделците, които подкрепят Тръмп

"Доставките, главно от Северозападния Пасифик, ще помогнат за намаляване на натиска на запасите на американските производители на соя", казва Ли Кианг, главен анализатор в Shanghai JC Intelligence. Освен това "тези пратки могат да облекчат собствения недостиг на Китай на доставки през първото тримесечие на годината", добавя той.

Това е първата значителна покупка, откакто двете страни започнаха да си налагат мита една на друга, като Китай наложи 25%-на наказателна такса върху американската маслодайна култура, след като Тръмп наложи мита върху стоки от азиатска страна на стойност милиарди долари.

Корабът, който бързаше да изпревари митата, но изгуби надпреварата с времето

Корабът, който бързаше да изпревари митата, но изгуби надпреварата с времето

Пекин наложи ограниченията малко преди плавателният съд да достигне Китай

Предвид конфликта със САЩ Китай разчиташе на най-големия световен износител на соя - Бразилия и съседната й Аржентина, за да си осигури достатъчно от суровината, която използва за изхранването на огромните си свиневъдни ферми.

"Китайците очевидно искат бързо соята, тъй като не са успели да покрият всичките си нужди от Южна Америка", казва европейски търговец, цитиран от Reuters.