Китай напомни на САЩ, че също може да играе грубо. Само две седмици след като президентът Тръмп наложи нови мита върху вноса на соларни панели и перални машини, Пекин започва разследване относно ключов за САЩ земеделски износ, пише CNN.

Китайските власти заявиха, че започват проверка дали Щатите не субсидират нечестно износа на сорго - земеделска култура, използвана за фураж и за производството на популярна спиртна напитка в Китай.

Първоначалните данни на Пекин показват дъмпинг на по-ниски от нормалните цени, заявиха от Министерството на търговията в официално съобщение. Това пък причинявало материални щети на китайските фермери.

Китай е най-големият купувач на американско сорго. Страната е осъществила внос на стойност около 960 милиона долара.

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Някои може да се облагодетелстват от протекционизма на Тръмп

"Соргото е добра цел за търговски спор, тъй като ще има голям ефект върху САЩ", смята Лорен Пует, директор в ChinaAG, изследователска компания, съсредоточена върху земеделието.

Спиране на внос ще навреди на земеделците в САЩ, много от които подкрепят Тръмп.

"Това най-вероятно е само предупреждение към САЩ", казва той и посочва, че следващата стъпка, която вече ще означава война, е ограничаване на вноса на соя. През 2016 г. вносът на растенията от САЩ е на стойност 2016 г.

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Протекционизъм в действие. Партньорите недоволстват