Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи високи тарифи на вноса на соларни панели и перални, започвайки втората година на поста, като показва, че е готов да започне да изпълнява обещанието си за търговска политика под слогана "Америка първа", пише The Wall Street Journal.

Ходът, анонсиран в понеделник, е в отговор на молбите на щатската индустрия за помощ срещу наводнения от евтин внос пазар. Администрацията на държавния глава твърди, че това е само първата от редица подобни стъпки, които ще станат факт през следващите месеци.

Новите тарифи са насочени основно към азиатските производители - китайските компании за соларни панели и южнокорейските за перални. Ограниченията обаче ще засегнат и търговските партньори в Мексико, Канада и Европа.

"Действията на президента отново показват ясно, че той и администрацията му винаги ще защитават американските работници, фермери и предприятия", казва търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

След като заповедта бъде подписана на официална церемония по-късно днес, за вноса на пералните ще трябва да бъдат плащани мита от до 50%, като размерът им ще намалява през следващите години. Налогът за соларни панели ще бъде до 30% и също ще отслабва с времето.

Решението предизвика критики от икономисти, които предупреждават за нови разходи за потребителите и за опасностите от търговска война. Държавите не закъсняха с отговора си. Министърът на търговията на Китай нарече мерките "злоупотреба", а мексиканското правителство заяви, че ще се бори с всички сили срещу заповедта.

Европа също реагира: "Нашата позиция е, че колкото по-малко мита, по-малко протекционизъм, толкова по-добре за гражданите от нашите страни", заяви изпълняващият длъжността министър на финансите в Германия Питър Алтмайер.

Решението най-вероятно ще срещне силно неодобрение в Световната търговска организация, като търговският министър на Южна Корея вече заяви, че ще подаде оплакване.