Търговският дефицит на САЩ се покачва до 10-годишен връх през октомври, тъй като износът на соя продължава да пада, а вносът на потребителски стоки достига рекордно високи стойности.

Основният извод е един - че митата на администрацията на Тръмп, чиято главна цел е намаляване на търговския дефицит, вероятно са неефективни.

Търговският дефицит за октомври нараства с 1.7% до 55.5 млрд. долара, което е най-високото ниво от октомври 2008 г. Търговската пропаст се увеличава в продължение на 5 поредни месеца. Според ревизираните данни през септември дефицитът се разраства до 54.6 млрд. долара вместо досега обявените 54 млрд. долара.

Въпреки митата на Тръмп, търговският дефицит на САЩ с Китай расте с милиарди

Въпреки митата на Тръмп, търговският дефицит на САЩ с Китай расте с милиарди

Само за 4 месеца Вашингтон е с над $80 милиарда назад

Политически чувствителният търговски дефицит стоки с Китай нараства с 7.1% до рекордните 43.1 млрд. долара през октомври, показват данните на Министерството на търговията, цитирани от Reuters.

Още от пролетта САЩ са в разгара на горчива търговска война с Китай. Вашингтон наложи мита върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара, за да принуди Пекин да отстъпи пред американските искания, които ще променят условията на търговията помежду им.

Китай реагира с тарифи за внос на стоки от САЩ, включително върху соята - ключов продукт за американските фермери, но и за китайските преработватели. Президентът Доналд Тръмп отдавна се противопоставя на търговския излишък на Китай със страната му, обвинявайки Пекин, че не играе честно в търговията.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

В допълнение към митата върху китайските стоки, Вашингтон наложи тарифи върху вноса на стомана и алуминий в САЩ. Миналата събота лидерите на двете държави се разбраха да не налагат повече тарифи за период от 90 дни, докато преговарят за сделка, която да сложи край на търговския спор.

Търговският дефицит за октомври надхвърли очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters, които предвиждаха той да се повиши до 55 млрд. долара. След коригирането му спрямо инфлацията дефицитът се увеличава до до 87.9 млрд. долара през октомври от 87.2 млрд. долара през септември. Т.нар. реален търговски дефицит е над средното за третото тримесечие.

Това предполага, че търговията вероятно ще бъде пречка за растежа на БВП през четвъртото тримесечие, добавяйки към слабите жилищни и бизнес разходи за оборудване, което е сигнал за забавяне на икономическия растеж. Търговията изважда 1.91 процентни пункта от ръста на БВП през тримесечието от юли до септември.

САЩ с най-голям търговски дефицит от 9 години

САЩ с най-голям търговски дефицит от 9 години

Страната внася най-вече стоки, изнася предимно услуги

Прогнозите за растеж за четвъртото тримесечие са около 2.8% на годишна база. Американската икономика нарасна с 3.5% през третото тримесечие.

През октомври износът на стоки и услуги се понижава с 0.1% до 211 млрд. долара. Износът на соя, който е мишена на контрамерките от Китай, спада с 0.8 млрд. долара. Износът на граждански самолети и двигатели също спада.

Износът на петрол и потребителски стоки обаче е най-високият. Силният долар вероятно ограничава общия растеж на износа.

Кои са най-големите търговски партньори на САЩ?

Кои са най-големите търговски партньори на САЩ?

Три държави са лидери и при вноса, и при износа

Вносът на стоки и услуги нараства с 0.2% до 266.5 млрд. долара - най-високата цифра, отчетена досега. Вносът на потребителски стоки се увеличава с 2 млрд. долара до рекордно висока стойност от 57.4 млрд. долара, подсилена от скок от 1.5 млрд. долара при вноса на фармацевтични препарати.

Вносът на моторни превозни средства (основно автомобили, б.р.) е най-висок през октомври, както и вносът на други стоки.

Вносът се дължи на силното вътрешно търсене, както и на силния долар, който прави цените на вносните стоки по-евтини, което вероятно компенсира влиянието на митата.