Износът на Китай се възстанови миналия месец от краткия спад, а търговският излишък спрямо САЩ се разшири, според официалните данни, цитирани от Associated Press.

Китайският износ скача с 21.5% спрямо година по-рано през април, благодарение на възраждащото се глобално търсене.

Необичайно: Китай записа търговски дефицит

Необичайно: Китай записа търговски дефицит

Но излишъкът със САЩ расте

Вносът се увеличава с 12.9% на годишна база в доларово изражение, оставяйки политически чувствителния месечен търговски излишък на страната с останалата част на света на 28.8 млрд. долара, което е обрат от дефицита от 5 млрд. долара за предходния месец.

Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава до 22.2 млрд. долара от 15.4 млрд. долара през предишния месец, тъй като износът към Щатите нарасва с двуцифрени проценти. Китайският търговски излишък спрямо САЩ достига 80.4 млрд. долара в периода януари-април.

САЩ с най-голям търговски дефицит от 9 години

САЩ с най-голям търговски дефицит от 9 години

Страната внася най-вече стоки, изнася предимно услуги

Данните идват на фона на напрегнатите отношения между Вашингтон и Пекин, свързани именно с търговията. Висши служители на САЩ бяха в китайската столица, където преговаряха с китайските си колеги, за да разрешат проблема, но не постигнаха съществен напредък.

Американският президент Доналд Тръмп настоява Пекин да намали с 200 млрд. долара дефицита със САЩ до 2020 г. Това е много трудно постижимо, тъй като излишъкът за миналата година е почти 2 пъти по-голям - 375 млрд. долара.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Двете страни са се съгласили да създадат механизъм за разрешаване на спорове, макар че различията помежду им остават.

Тръмп заплаши да наложи мита за 150 млрд. долара на китайския внос в САЩ. Властите в Пекин отговориха контрамерки за 50 млрд. долара, засягащи вносните американски стоки.