Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи тежки мита върху вноса на стомана и алуминий в страната, което възроди страховете от търговска война между Щатите и останалия свят. Тарифите от 25% за стоманата и 10% за алуминия трябва да бъдат официално обявени през следващата седмица.

Тръмп гледа на митата като средство за възраждане на американската индустрия, твърдейки, че те са обект на нелоялна конкуренция от търговските им партньори по света. Той смята, че защитава националната сигурност, тъй като военната промишленост се нуждае от вътрешни доставки на стомана и алуминий.

"Ще издигнем обратно нашите стоманена индустрия и алуминиева индустрия", заяви Тръмп. Той увери производителите в САЩ, че "ще им се случат много добри неща" и ще "компаниите им ще се разрастнат".

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Протекционизъм в действие. Партньорите недоволстват

Новината за митата разбуни духовете както в страната, така и по цял свят и доведе до срив на акциите на някои от големите американските производители. Основният индустриален индекс Dow Jones спадна с над 500 пункта или 2%, S & P 500 намаля с 1.3%, а ценните книжа на автомобилни гиганти като Ford и General Motors бяха още по-тежко засегнати.

"Това ще бъде скъпо и ще се отрази на потребителите", казва Ед Болас, финансов директор на DyCast Specialties, компания от Минесота, произвеждаща части за продукти, включително режещи инструменти и мотори.

Множество браншови организации от всички сектори в САЩ остро се противопоставиха на мерките, като производителите на бира и лодки, разтревожени от по-скъпия алуминий, и производителите на химикали, климатици и тръбопроводи, притеснени от по-скъпата стомана.

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Някои може да се облагодетелстват от протекционизма на Тръмп

Канада, Южна Корея и Европа отговарят с контрамерки

Канада, Бразилия и Южна Корея са най-големите вносители на стомана в САЩ

Канада, Бразилия и Южна Корея са най-големите вносители на стомана в САЩ

Всички очакват ответна реакция от Китай, но Канада, Бразилия, Южна Корея, Мексико и Русия ще бъдат много по-тежко засегнати, тъй като са най-големите вносители на стомана в САЩ. Петте държави доставят от 4 до 8 пъти повече стомана в Щатите, отколкото Пекин.

"Ако бъдат наложени ограничения върху канадските стоманени и алуминиеви продукти, Канада ще предприеме ответни мерки за защита на своите търговски интереси и работници", заяви министърът на външните работи на страната Кристия Фрийланд.

Бразилия също обмисля самостоятелни или координирани с други държави мерки, съобщиха от бразилското министерство на промишлеността.

Китай няма да е единствената жертва на митата на Тръмп и САЩ

Китай няма да е единствената жертва на митата на Тръмп и САЩ

Пекин не е най-големият доставчик на метали за Вашингтон

Китай засега е сдържан, заканвайки се единствено "да предприеме подходящи мерки, за да защити интересите си". "Влиянието върху Китай не е голямо", каза Ли Синчуан, зам.-генерален секретар на Китайската асоциация за желязо и стомана.

"Реакцията на Китай, както и тази на другите страни, зависи до голяма степен от това, доколко точно са насочени тарифите", смята бившият посланик на САЩ в Китай Макс Баукус.

"Китай вероятно ще предприеме репресивни действия под някаква форма", заяви Баукус. Според него износът на селскостопански продукти в САЩ ще бъде уязвим от отмъщение. Щатите са основен производител и износител на зърнени култури.

Китай показва мускули: Разследва ключов за САЩ внос

Китай показва мускули: Разследва ключов за САЩ внос

Ограничаването му ще навреди земеделците, които подкрепят Тръмп

Третият по големина вносител на стомана в САЩ - Южна Корея ще продължи разговорите с Вашингтон, докато плановете на Белия дом за тарифите бъдат финализирани.

"За нас най-лошият сценарий беше тарифата от 54%. Тъй като вариантът за глобална тарифа от 24% все още е налице, това ще засегне нашият износ на стомана за САЩ", заяви източник от южнокорейското министерство на търговията, пожелал анонимност.

Южна Корея заведе дело срещу новите мита на Тръмп, готви контрадействия

Южна Корея "пое ръкавицата" на Тръмп за търговска война

Сеул обвини Вашингтон, че нарушава задълженията си по търговско споразумение

Европейският съюз реагира остро на действията на Вашингтон и се закани да подаде жалба до Световната търговска организация. "Няма да останем безучастни, докато нашата индустрия се удря с несправедливи мерки, които излагат на риск хиляди европейски работни места", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Тези мерки на САЩ ще имат отрицателно влияние върху трансатлантическите отношения и върху световните пазари. Освен това ще увеличат разходите и ще намалят избора за американските потребители на стомана и алуминий, включително индустрии, които внасят тези стоки", предупреди европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом.

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да превърне Европа в глобален лидер

Според нея основният проблем на световния пазар на стомана и алуминий, е свръхкапацитетът, причинен от "непазарна продукция".

"Налагането на подобна тарифа ще изкриви търговията и в крайна сметка ще доведе до загуба на работни места", каза австралийският министър на търговията Стивън Чиобо. Според него действията на Вашингтон могат да доведат до ответни мерки от страна на други големи икономики, което не е в интерес на никого.