Тежките тарифи и квоти върху вноса на стомана и алуминий, които се готви да наложи САЩ, със сигурност ще засегнат Китай, но и други държави ще понесат тежестта на митата.

"Факт е, че Китай изнася много стомана и алуминий за САЩ, но честно казано, Канада, Бразилия, Мексико, други страни внасят повече стомана (в Щатите), отколкото Китай", каза пред CNBC Макс Баукус, бивш посланик на САЩ в Китай, който е най-големият световен износител на стомана.

В петък Министерството на търговията препоръча да бъдат наложени тежки мита или квоти на чуждестранни производители на стомана и алуминий в интерес на националната сигурност след търговско разследване на вноса. Металите имат широко индустриално приложение, включително инфраструктура и автомобили.

Препоръките изискват тарифи за много страни, но Доналд Тръмп може да реши, че определени държави трябва да бъдат освободени въз основа на икономическите интереси или такива, свързани със сигурността на САЩ.

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Някои може да се облагодетелстват от протекционизма на Тръмп

Ще бъде оценявана готовността на дадена държава да работи със САЩ за справяне с глобалния свръхкапацитет и други предизвикателства пред алуминиевата и стоманодобивната промишленост в Щатите.

САЩ е най-големият вносител на стомана в света. Най-големият доставчик на стомана за Вашингтон е съседна Канада. Потърпевши могат да бъдат и големите азиатски износители - и американски съюзници - като Южна Корея и Япония.

Китай не е сред първите 10 вносители на стомана в САЩ за периода от януари до септември 2017 г., показват официалните данни.

Китайското министерство на търговията заяви, че докладът и разследването на САЩ са "неоснователни". Пекин обеща да вземе необходимите мерки, за да защити интересите си, ако окончателното решение засяга страната.

Южна Корея заведе дело срещу новите мита на Тръмп, готви контрадействия

Южна Корея "пое ръкавицата" на Тръмп за търговска война

Сеул обвини Вашингтон, че нарушава задълженията си по търговско споразумение

Търговското министерство на Южна Корея е обещало на местните производители на стомана да положи огромни усилия, за да разубеди Вашингтон да прибегне до ограниченията.

Отделно от това, Сеул смята да подаде жалба срещу САЩ пред Световната търговска организация заради налагането на високи антидъмпингови мита върху стоманените продукти на страната през 2016 г.

Според Баукус е по-ефективно да се реши въпроса за свръхкапацитета заедно с други държави, отколкото да се действа чрез наказателни действия като тарифи, които ще доведат до търговски спорове.

"Ясно е, че има свръхкапацитет в света, ясно е също, че Китай има вина. Китай е виновникът, Китай е страната, която причинява голяма част от свръхкапацитета. Смятам, че това е отговорът: да търсим проблема, да се справим със свръхкапацитета", съветва бившият дипломат.